Diplomatie offline door hacking

Het informaticasysteem van Buitenlandse Zaken is in quarantaine geplaatst na de recente hacking van de voorbije dagen. Dat meldt de krant De Tijd. Medewerkers kunnen enkel nog intern met elkaar communiceren, mailen met derden kan niet. Ook het afleveren van paspoorten is maandag niet mogelijk.

Enkele dagen geleden heeft de FOD Buitenlandse Zaken met de hulp van de militaire inlichtingsdienst (SGR) vastgesteld dat zijn informaticasysteem geïnfecteerd was met een kwaadaardig virus. Dat virus was bedoeld om informatie en documenten over de Oekraïense crisis te kopiëren.

Om alle virussen van het netwerk te halen, heeft Buitenlandse Zaken beslist om het hele computernetwerk in quarantaine te plaatsen. Dat zal zeker maandag de hele dag duren. De informatici van Buitenlandse Zaken krijgen bij de opkuisoperatie hulp van experts van de militaire inlichtingendienst.

"Via ons intranet kunnen we wel communiceren, met onze ambassades en consulaten", zegt woordvoerder Hendrik Van de Velde. Gemeenten kunnen wel geen paspoorten aanvragen. "Daarvoor moeten ze via het internet op een van onze databases geraken en dat kan nu niet".