Rusland hackt Buitenlandse Zaken

Het computernetwerk van Buitenlandse Zaken is in volle Oekraïne-crisis gehackt. De eerste sporen wijzen naar Rusland. Buitenlandse Zaken heeft een klacht ingediend bij het federaal parket en ook premier Di Rupo laat weten de zaak van zeer nabij op te volgen.

Sterkere beveiliging

De spionage is blootgelegd door de inlichtingendiensten, schrijven de kranten De Tijd en L’Echo. In volle Oekraïne-crisis zou Rusland geprofiteerd hebben van de gebrekkige beveiliging om geheime dossiers te kopiëren. “De ICT-dienst van Buitenlandse Zaken stelt alles in het werk om de omvang van het probleem te analyseren”, zegt premier Di Rupo. “Zo kan de beveiliging van het netwerk worden versterkt.”

Geheime dossiers

De woordvoerder van Buitenlandse Zaken, Joren Vandeweyer, bevestigde de hacking wel. "Volgens de eerste informatie blijken alvast dossier over Oekraïne te zijn gekopieerd. Er is dus sprake van spionage. Maar we bekijken de omvang van de schade nog", zegt hij. "We proberen de daders nog te identificeren. Het is dus nog voorbarig om met zekerheid te concluderen wie hier achter zit."

Daders

Ook Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders bevestigt dat het informaticasysteem van Buitenlandse Zaken gehackt is geweest. Reynders zegt in een mededeling dat hij de zaak samen met de premier volgt en hij vroeg aan de ICT-dienst van het departement om "samen met de SGR een zo nauwkeurig mogelijke analyse te maken van de schade en van de identiteit van de daders. De resultaten van deze eerste ingreep zullen dienen om maatregelen te treffen om het netwerk te reinigen en te beschermen."