Belangenconflict tegen plan-Wathelet

Coalitiepartner sp.a wil via de Vlaamse regering een belangenconflict inroepen tegen de wijzigingen die federaal staatssecretaris Melchior Wathelet (cdH) aanbracht aan de vliegroutes voor Brussels Airport. Dat hebben vicepremier Johan Vande Lanotte en sp.a-voorzitter Bruno Tobback aan Belga laten weten. Ook minister-president Peeters stelt de Vlaamse regering voor de "eenzijdige" beslissing van Wathelet te laten schorsen, dat liet hij weten via Twitter. Een belangenconflict schorst die beslissing met zestig dagen.

Wathelet besliste deze week eenzijdig om aan de vliegroutes te sleutelen, na fors protest uit Brussel. De Vlaamse meerderheidspartijen sp.a, CD&V en Open Vld pikken dat echter niet, omdat daardoor meer vliegtuigen boven Vlaanderen zouden passeren. Het besluit binnen de federale regering nog tegenhouden, lijkt echter niet te lukken. Sp.a wil daarom een belangenconflict inroepen via de Vlaamse regering. "We zijn gevoelig voor de problemen in Brussel, maar eenzijdig beslissen om die naar Vlaanderen te verschuiven, kan uiteraard niet", hekelt Vande Lanotte. "Belgocontrol had veel opmerkingen op vlak van veiligheid, maar wij hebben de indruk dat daar niet zo naar geluisterd wordt."

Luchtverkeersleider Belgocontrol zou zelf nog kunnen beslissen de wijzigingen van Wathelet uit veiligheidsoverwegingen niet uit te voeren, maar een belangenconflict en dus ook de bijbehorende schorsing biedt meer zekerheid volgens Vande Lanotte. Sp.a blijft openstaan voor overleg, maar dan wel met alle regeringspartijen. "En als er geen oplossing uit de bus komt, is er geen oplossing. Dan blijft alles zoals het was."

Overleg binnen de Vlaamse regering was er volgens Vande Lanotte nog niet. Op federaal vlak had hij wel al contact met CD&V en Open Vld. "Op Vlaams niveau is het aan Kris Peeters om met N-VA te praten", aldus nog de sp.a'er. N-VA-minister Geert Bourgeois liet al weten dat de Vlaamse regering een belangenconflict kan inroepen als er onder de Franstaligen inde federale regering geen bereidheid tot overleg zou bestaan.