1 op de 3 leerlingen klopt aan bij CLB

Vorig schooljaar hielp het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) een op de drie leerlingen. Het CLB begeleidde iets meer dan 717.000 scholieren op een totaal van 1.1 miljoen in Vlaanderen. Naast de verplichte medische onderzoeken kregen ze bijna 400.000 zorgvragen uit het basisonderwijs en het middelbaar. “Als je alle leerlingen die hulp kregen samen zet, dan kun je zestien keer het Sportpaleis in Antwerpen vullen", zegt Annelies De Graeve, woordvoerster van de VCLB-koepel.

De CLB’s gebruiken sinds kort een systeem dat alle leerlingendossiers digitaal bijhoudt, waarmee ze bijvoorbeeld een overzicht hebben over de problematische spijbelaars. Vorig jaar waren dat er iets meer dan 20.000. "Anno 2014 blijkt dat de CLB’s van onschatbare waarde zijn", vertelt Stefan Grielens, directeur van de VCLB-koepel. "We stellen vast dat jongeren in een almaar complexere wereld toch opvallend vaak bij onze CLB's aankloppen met zorgvragen."

Het CLB helpt niet alleen scholieren met studie- of gezondheidsproblemen maar ook met psychosociale problemen zoals faalangst of eetstoornissen. Maar er wordt ook aan de alarmbel getrokken, want sinds 2000 zijn er 160.000 leerlingen bijgekomen en toch is er geen extra personeel bijgekomen.  "Men kan niet eindeloos melken, " zegt Stefan Grielens. "Als we voldoende beschikbaar willen zijn, dan moet de overheid meer middelen en mensen voorzien."