Voortaan rijexamen met gps

Elk auto-rijexamen wordt voortaan via gps 'gevolgd' door het examencentrum. Dat moet discussie vermijden dat examinatoren een te gemakkelijke of te moeilijke route opleggen, zo bericht Het Nieuwsblad woensdag.

Een kandidaat die zich aanmeldt voor zijn praktisch rijexamen moest tot voor kort een cijfer kiezen. Op basis daarvan werd een route in de omgeving van het examencentra uitgeloot, al kreeg de kandidaat die route niet te zien. Hij of zij moest de rijinstructies van de examinator volgen.

Dat systeem leidde geregeld tot discussies. Sommige kandidaten vonden dat ze een veel lastigere route moesten afleggen dan hun broer of zus. Bovendien week de examinator in de praktijk wel eens af van de voorgeschreven route, controle daarop was er niet.

Dat is voorbij. GOCA, de groepering van erkende ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs, heeft de examinatoren van de examencentra met een tabletcomputer uitgerust. Die registreert via een gps-tracker exact welke route tijdens het examen wordt afgelegd. Op die manier is er achteraf controle mogelijk.

Een examinator mag bij een ongeval of een file beslissen dat er wordt omgereden, maar er moeten wel altijd een aantal vooraf opgelegde doorgangspunten worden genomen, zegt Marie De Backer van GOCA.