Wathelet stuurt spreidingsplan bij

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet kondigt een aantal maatregelen aan om de geluidshinder rond de luchthaven van Zaventem te verminderen. Onder meer Brussels minister van Milieu Evelyne Huytebroeck eiste dat hij zijn spreidingsplan zou terugdraaien.

De route die over de gemeente Etterbeek loopt, zal de helft minder worden gebruikt. Tussen 22 uur en 7 uur wordt ze zelfs helemaal niet meer gebruikt. Vliegtuigen die naar het zuiden vertrekken, zullen bij voorkeur gebruik maken van de zogenaamde Ikea-route, die over Nossegem loopt. "Verschillende luchtvaartmaatschappijen zullen bovendien op onze vraag de route over de Ring gebruiken in plaats van die over de E411", stelt Wathelet.

Wathelet benadrukte dat dit de enige oplossing op korte termijn is die het akkoord tussen de politieke formaties respecteert, naast de capaciteit van de luchthaven. Het nieuwe spreidingsplan terugdraaien is volgens de staatssecretaris geen optie, omdat dat nefast zou zijn voor verschillende andere omwonenden.

De Brusselse regering kondigde gisteren aan naar de rechtbank te trekken om het plan over de spreiding van de vliegroutes op te laten schorten. Een vergelijking van de geluidsimpact in de drie weken voor en na de invoering van het nieuwe plan toont volgens Huytebroeck aan dat het luchtverkeer boven de hoofdstad geëxplodeerd is: van 150.000 naar bijna 400.000 inwoners die overvlogen worden, met name in de Kanaalzone en in het oosten van de hoofdstad.