April: 18 % minder faillissementen

Er zijn de afgelopen maand april 874 bedrijven failliet gegaan. Dat zijn er 18 % minder dan in april vorig jaar. "Er lijkt langzaam maar zeker een einde te komen aan de maandrecords inzake faillissementen”, zegt het handelsinformatiekantoor Graydon.

Dit jaar werd alleen nog maar in februari een nieuw maandrecord gevestigd. De drie andere maanden lagen de cijfers lager dan in de overeenkomstige maanden vorig jaar. Daardoor staat de teller na vier maanden in totaal ook lager, namelijk op 4.020 faillissementen, of 5 procent minder dan in de periode januari-april 2013.

Het aantal banen dat in gevaar kwam door die faillissementen, bleef wel op hetzelfde niveau. Van januari tot en met april kwamen 9.488 banen op de tocht te staan; een jaar eerder waren dat er 9.505. "In Wallonië is het cijfer toegenomen, in Vlaanderen en Brussel tellen we minder potentieel banenverlies als gevolg van faillissement", aldus Graydon. De bouwsector blijft pieken vertonen, terwijl het aantal faillissementen in de horeca gevoelig afneemt.

"Economisch herstel ingezet"

"Het economisch herstel is voorzichtig ingezet", besluit het handelsinformatiekantoor. Het voegt wel onmiddellijk toe dat er een langere periode van volgehouden groei nodig is om het faillissementsniveau terug te dringen. "We zullen de komende maanden nog regelmatig ups en downs beleven", aldus Eric Van den Broele van Graydon.