Vermogen in België erg ongelijk verdeeld

De 5 % rijkste Belgen bezit evenveel als de 75 % armsten samen. Dat blijkt uit een studie van Sarah Kuypers en Ive Marx van het Centrum voor Sociaal Beleid aan de Universiteit Antwerpen en te lezen staat in De Standaard.

In de studie, die voor het eerst de verdeling van de vermogens in België onderzoekt, werden de gegevens bij de Europese Centrale Bank van 2.364 Belgen uit 2010 verzameld. Onder het vermogen van iemand valt onder meer het spaargeld, onroerend goed, aandelen en juwelen.

Uit het onderzoek blijkt volgens de auteurs een ‘erg grote ongelijkheid’. Zo had 10 % van de Belgische huishoudens in 2010 een vermogen dat kleiner was dan 2.700 euro. Dat is bijna 100 keer minder dan het doorsnee gezin en meer dan 250 keer minder dan wat de rijkste 10 % van de gezinnen had.

De vijf procent rijkste Belgen bezitten 32 procent van het totale vermogen in ons land. Dat is bijna even veel als 75 procent van de rest van de bevolking. De internationaal veelbesproken "one percent" van superrijken bezat in 2010 12,37 procent van het totale vermogen in België.