"Wooncrisis in Vlaanderen"

Er is een Vlaamse wooncrisis, dat zeggen zowel het Netwerk tegen Armoede, het Vlaamse Huurdersplatform en Samenlevingsopbouw. Huurders hebben het namelijk steeds moeilijker om rond te komen doordat wonen een almaar groter wordende hap uit hun inkomen neemt. Dat blijkt uit een onderzoek van het Steunpunt Wonen van de Vlaamse Overheid.

De groep huurders die meer dan een derde van hun inkomen aan wonen spendeert, is toegenomen tot bijna de helft. In 2005 was dat nog 32,9 procent van alle huurders op de privémarkt. In Vlaanderen hebben vandaag 146.000 gezinnen moeite met het betalen van de woonkosten.

Ook kopers hebben het moeilijker: ruim een kwart besteedt vandaag meer dan een derde van het inkomen aan hun lening, vergeleken met 21,7 procent in 2005. Bijna drie kwart van de Vlamingen heeft een eigen woning, 17,7 procent huurt op de privémarkt. Zes procent huurt een sociale woning, meer dan honderdduizend gezinnen staan hiervoor op de wachtlijst.

Het Netwerk tegen Armoede spreekt samen met het Vlaams Huurdersplatform en Samenlevingsopbouw van 'een Vlaamse wooncrisis'.