Dokters: "Overkappen ring redt levens"

Een groep gerenommeerde artsen waarschuwt de Vlaamse regering dat een volledige overkapping van de Antwerpse ring van “levensbelang” is. Dat schrijft Het Nieuwsblad op Zondag. De verkeersader nog langer “open” laten liggen, kost letterlijk mensenlevens, zeggen ze.

De betrokken dokters; cardiologen, long- en kinderartsen, lijsten in een open brief de gezondheidsrisico’s op  voor wie in de buurt van de Antwerpse ring woont. Zo zou door luchtvervuiling onze gemiddelde levensverwachting dalen met dertien maanden.

“Voor wat de omgeving van de Antwerpse ring betreft, schat men zelfs dat dat gemiddeld om drie jaar gaat”, vertelt dokter Wouter Arrazola de Oñate, directeur van de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg. Geluidsoverlast zorgt op lange termijn dan weer voor slaapstoornissen en hart- en vaatziekten.

Met hun open brief willen de dokters hun steun betuigen aan Ringland, een plan van stedenbouwkundigen en architecten om de Antwerpse ring volledig te overkappen. Daarvoor wordt vandaag in Antwerpen bovendien een manifestatie gehouden, waarop zo’n tweeduizend mensen worden verwacht.