Stickerverkoop Rode Kruis weg van straat

De vrijwilligers van het Rode Kruis die stickers verkopen zullen steeds minder aan drukke kruispunten staan. Dat is niet alleen verboden, het Rode Kruis beseft ook dat het te gevaarlijk is met het steeds drukker wordende verkeer. De vrijwilligers zullen zich verplaatsen naar parkings van markten en warenhuizen. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard.

Volgens de Leuvense politierechter laat de wegcode dat soort activiteiten niet toe. “De plaats van een voetganger is niet midden op de rijweg. Mocht er zo een ongeval gebeuren, kan dat tot veel discussie leiden.” “Maar in die 54 jaar dat de stickeractie loopt is er nog nooit een incident geweest”, zegt directeur Communicatie Luc Botten.

"Maar we zijn er ons van bewust dat het veiliger is aan supermarkten en op andere openbare plaatsen. Dit gebeurt de laatste jaren ook steeds meer." Hij beklemtoont dat dit niet overal in Vlaanderen haalbaar is. "In wat kleinere gemeenten is er vaak geen voldoende grote winkel. Daar zullen we aan de rode lichten blijven staan." Bovendien spelen er financiële overwegingen. Aan kruispunten kopen bestuurders sneller een sticker dan aan de schuifdeuren van de lokale supermarkt, leert de ervaring van vele Rode Kruis-afdelingen.