Gemeente dreigt met boycot verkiezingen

De gemeenteraad van Vresse-sur-Semois, een Waals dorp aan de grens met Frankrijk, dreigt ermee de plaatselijke bevolking op te roepen om de verkiezingen van 25 mei te boycotten. De gemeente eist dringend een betere dienstverlening van de telecomoperatoren en de elektriciteitsbedrijven.

De verkozenen van deze gemeente in een uithoek van de provincie Namen klagen al jaren over de gebrekkige dienstverlening. Zo hebben de inwoners van deelgemeente Pussemange regelmatig te maken met elektriciteitsonderbrekingen en haperende telefoonverbindingen. Op school is er geen internetverbinding en de leerlingen moeten zich verplaatsen naar een naburig dorp om te surfen op het web. Ook in deelgemeente Sugny stapelen de elektriciteitspannes zich op. De gemeente is ook niet uitgerust met een voldoende sterk glasvezelnetwerk, waardoor driekwart van de inwoners zich niet kan abonneren op digitale televisie van Belgacom.

In een vorige week goedgekeurde motie dringt de gemeenteraad er bij Belgacom, de gsm-operatoren en nutsleverancier Ores op aan om actie te ondernemen. De verkozenen van de gemeente van circa 3.000 inwoners richten zich ook tot de politieke partijen. Ze vragen van de politici dat ze ervoor zullen zorgen dat burgers uit verafgelegen regio's over dezelfde dienstverlening zouden kunnen beschikken als stadsbewoners. "Blijft een sterk engagement van de democratische politieke partijen uit, dan zal de gemeenteraad een boycot van de volgende verkiezingen voorstellen, of zich verzetten tegen de organisatie ervan", zo luidt het.