9 op de 10 wachters recyclagepark slachtoffer agressie

Negen op de tien parkwachters in recyclageparken kregen afgelopen jaar te maken met agressie van bezoekers. Dat blijkt uit een enquête van Interafval. Een op de vijf wordt ook fysiek aangevallen. 

De helft van de recyclageparkwachters wordt minstens één keer per week geconfronteerd met verbale agressie, zoals roepen, schelden of intimiderende gebaren. Bij één op de tien gebeurt dat zelfs bijna dagelijks. 

Fysieke agressie
En het blijft niet alleen bij verbaal geweld. Iets meer dan een vijfde (22 procent) krijgt minstens één keer per jaar te maken met fysieke agressie, zoals duwen of een handgemeen. “De vraag om bepaalde afvalstoffen te sorteren of het betalen voor afval valt niet bij elke bezoeker in goede aarde, met conflictsituaties tot gevolg”, zegt Paul Macken, voorzitter van Interafval.

Week van de Afvalophaler en Recyclageparkwachter
Interafval roept daarom op tot meer aandacht voor het werk van de afvalmedewerkers. Voor de tweede keer organiseert ze samen met OVAM en Fost Plus de Week van de Afvalophaler en Recyclageparkwachter (van 20 tot en met 24 november).

“'Door hun werk raakt elk gezin op een efficiënte manier zijn afval kwijt. Hun inzet bepaalt mee de hoge recyclagecijfers van Vlaanderen. Tijdens de campagneweek roepen we mensen dan ook op om de recyclageparkwachter of ophaler te bedanken voor hun werk”, klinkt het.