Hackers Dexia in vizier gerecht

Het federaal parket wil enkele Oost-Europese hackers die tijdens de bankencrisis binnengedrongen zijn bij Dexia voor de rechter brengen. Dat berichten De Standaard en Het Nieuwsblad.

Oost-Europa

Volgens de krant is het federaal parket er na jaren intensief speurwerk in geslaagd op te sporen wie in 2008 inbrak in het interne computersysteem van Dexia. Ook achterhaalde ze wie er in 2009 geld probeerde te stelen door het over te schrijven naar een bank in het Letse Riga. De zoektocht leidde naar twee Oost-Europese criminele organisaties. De ene, die bestaat uit Russen, was verantwoordelijk voor de hacking zelf in 2008, ten tijde van de bankencrisis.

Database

Naar alle waarschijnlijkheid verkocht de bende de toegang tot het netwerk van Dexia aan minstens één Oekraïense dievenbende. Vanuit Oekraïne werd in 2009 geld gestolen van een bedrijfsklant van Dexia. Nadat Dexia op de hoogte gebracht werd van de frauduleuze transactie, kwam ook de hacking aan het licht. De krant schrijft dat het niet in te schatten is wat in de loop van 2008 allemaal is gestolen bij Dexia via de toegang die hackers hadden. Wel is duidelijk dat ze ook een database hadden bemachtigd met bankkaartgegevens van klanten.

1,7 miljoen

Het Amerikaanse gerecht maakte vorige zomer al officieel bekend dat dezelfde Russische bende wereldwijd 160 miljoen bankkaartgegevens had gestolen, en dat Dexia daarbij 1,7 miljoen euro had verloren. Het federaal parket is zuinig met commentaar in de krant. "Wij kunnen bevestigen dat we de komende week onze vordering bij de raadkamer zullen indienen", zegt woordvoerster Lieve Pellens.