Nederlanders kopen sigaretten vaker hier

Nederlanders steken almaar vaker de grens met België over om sigaretten te kopen. Die zijn hier merkelijk goedkoper. Dat schrijft De Zondag.

Het is al langer bekend dat Nederlanders in de grensgebieden in België kwamen tanken, maar nu zegt de Nederlandse tabaksbranche dat ze ook voor tabakswaren steeds meer naar ons land afzakken. De reden daarvoor is de verhoogde accijns in eigen land. De Nederlandse overheid haalde afgelopen kwartaal ruim 8 miljoen euro minder tabaksaccijnzen op dan in dezelfde periode vorig jaar. Ten opzichte van 2012 zou het zelfs gaan om een terugval met 43 miljoen. "Doordat steeds meer consumenten overstappen op lager geprijsde tabaksproducten, dan wel in onze buurlanden België en Duitsland rookwaren aanschaffen, blijven de maandelijkse accijnsopbrengsten dalen", klinkt het op de website van brancheorganisatie NSO.

Door de verhoging van de accijnzen op tabak begin vorig jaar werd een pakje sigaretten 35 eurocent duurder. In vergelijking met België kost eenzelfde pakje sigaretten in Nederland makkelijk een euro meer.