Topvrouw ABVV: "PVDA is zinloze stem"

"Een stem voor PVDA is niet nuttig." Dat zegt Caroline Copers, algemeen secretaris van het Vlaams ABVV. De uithaal naar extreemlinks is opvallend, want verschillende mensen van de socialistische vakbond staan op 25 mei op PVDA-lijsten. Copers houdt echter vast aan de "bevoorrechte band" met sp.a.

"Ik heb het boek van Peter Mertens en zijn partijprogramma gelezen. Het is goed geschreven, maar ik ben niet overtuigd", zegt Copers. "Het is allemaal erg theoretisch en ik zie niet echt werkbare oplossingen. Dan is het beter een nuttige stem uit te brengen."

Voorts belooft Copers dat de vakbond in de laatste weken voor de verkiezingen voluit in het offensief zal gaan tegen de N-VA en rechts in het algemeen. "We zijn geen pastoors die stemadvies geven, maar we moeten de gevolgen toch durven uitleggen", zegt Copers. "Het is belangrijk dat we goed uitleggen hoe rechts bijvoorbeeld zieke mensen als profiteurs afschildert."

Ik maak mij zorgen over wat er staat te gebeuren", zegt Copers, die waarschuwt voor de plannen van N-VA. "Realiseert een Ford-werknemer die op 25 mei op N-VA stemt en zijn fabriek eind dit jaar ziet dichtgaan, zich dat hij zijn werkloosheidsuitkering na twee jaar kan verliezen?"

Volgens Copers is de tegenstelling tussen links en rechts nu veel scherper dan vier jaar geleden. Het Vlaams ABVV organiseert vrijdag en zaterdag in Blankenberge zijn vierjaarlijks statutair congres, dat speciaal vervroegd werd om voor de verkiezingen te vallen. Belangrijkste thema's zijn de gevolgen van de staatshervorming op Vlaams niveau en de ontwikkeling van een duurzame economie.