Grondwettelijk Hof heropent Arcodebat

Het Grondwettelijk Hof heeft donderdag de heropening van de debatten rond de staatswaarborg voor Arco-coöperanten bevolen. Het heeft ook beslist om de Nederlandstalige en Franstalige zaken tegen de staatswaarborg samen te voegen. Het blijft daardoor nog wat langer wachten op een beslissing.

De rechtszaak was aangespannen door de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB) en enkele individuele beleggers. Zij trokken om principiële redenen naar de Raad van State tegen de koninklijke besluiten waarmee de federale regering eind 2011 een overheidswaarborg toekende aan de Arco-coöperanten.

Discriminatie andere Dexia-aandeelhouders?

Arco, de financiële holding van het de christelijke arbeidersbeweging ACW, ging overkop door de val van Dexia. De VFB argumenteerde dat het niet kon dat de regering enkel oog had voor de bescherming van de 800.000 Arco-coöperanten, terwijl de andere aandeelhouders van Dexia wél in de kou bleven staan.

De Nederlandstalige kamer van de Raad van State besliste in maart vorig jaar om de beroepen tegen de Arco-waarborgen grotendeels te verwerpen. Er werd tegelijk wel een prejudiciële vraag gesteld aan het Grondwettelijk Hof, of er al dan niet sprake was van discriminatie tussen de Arco-coöperanten en Dexia-aandeelhouders.