"Kankerpatiënten moeten vertrekken"

Twaalf buren uit Gent hebben een bezwaarschrift ingediend tegen drie kankerpatiënten die in hun appartementsgebouw herstellen. Ze ergeren zich aan het geluidsoverlast die ze veroorzaken doordat ze zoveel braken en ze maken zich ook zorgen over de hygiëne. Dat schrijven Het laatste Nieuws en De Morgen.

De patiënten verblijven sinds vorig jaar in het appartement aan de Eedverbondkaai in Gent. Ze worden er opgevangen door vzw Zorghuis. “We verzorgen hier telkens drie à vier patiënten die na hun zware behandeling het ziekenhuis mogen verlaten, maar te ziek zijn om voor zichzelf te zorgen”, vertelt oprichtster Majin de Froidmont. “Bij ons komen ze op adem; vrijwilligers koken voor hen, ze doen de boodschappen, halen de krant, enzovoort.”

“Maar omdat ze zoveel overgeven, zorgen de patiënten voor geluidsoverlast”, staat te lezen in het bezwaarschrift. “De vrijwilligers die de patiënten helpen maken ook teveel gebruik van de lift en zorgen voor extra parkeerdruk in de buurt.”

De verzuurde buren willen nu dat de vergunning om het appartement als Zorghuis te gebruiken, wordt ingetrokken. De stad heeft dat al geweigerd, en dus dienen ze hun klacht opnieuw in bij de provincie. Die moet voor de zomer beslissen of het Zorghuis al dan niet in het appartement mag blijven. En als ook de provincie niet akkoord gaat met de eis van de buren, worden er gerechtelijke stappen overwogen.