Geen extra flitspalen langs snelwegen

Er komen geen flitspalen meer bij langs de Vlaamse snelwegen. Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) wil zo volop gaan voor trajectcontroles. Dat schrijft het Laatste Nieuws.

In een vergelijkende studie van de Universiteit Hasselt is de trajectcontrole als het meest efficiënte systeem uit de bus gekomen. Waar het nu al gebeurt, is de gemiddelde snelheid met vijf km/u gedaald én gebeuren er liefst 26 procent minder ongevallen.

Bij de 28 huidige vaste camera’s zijn de cijfers enigszins anders. “Ook daar daalt de snelheid en worden er minder overtredingen opgetekend, maar dan enkel en alleen in de directe omgeving van de flitspaal”, zeggen de onderzoekers. Sterker: in de zone voor en achter de camera stijgt het aantal ongevallen met 22 procent. “Wellicht doordat bestuurders massaal op de rem gaan staan.”

“Wat mij betreft, komen er op de snelwegen geen flitspalen meer bij en kiezen we volop voor de trajectcontrole”, vertelt Crevits. “Mijn diensten hebben de voorbije maanden al zes locaties geselecteerd waar zulke installaties kunnen komen, maar een definitieve beslissing is voor de volgende minister van Mobiliteit.” De bestaande camera’s wegnemen, is echter geen optie. “Dat zou de indruk wekken dat alles weer toegelaten is.”