Sinksenfoor in 2015 aan Spoor Oost

Vanaf 2015 vindt Sinksenfoor in Antwerpen plaats op het rangeerstation Spoor Oost. Dat heeft het schepencollege beslist, zo schrijft Gazet van Antwerpen.

Schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) is blij dat er eindelijk een beslissing genomen is. "We gaan dit verder in alle rust uitwerken met de foorkramers." Eerder zei burgemeester Bart De Wever dat Spoor Oost "zowel juridisch als fysiek" de enige locatie is waar de foor volgend jaar nog kan plaatsvinden.

Maar de foorkramers snappen de plotse beslissing niet. "We gingen hierover normaal begin mei nog samen zitten", zegt Guillaume Borremans, voorzitter van de Antwerpse afdeling van de Vereniging van Belgische Foornijveraars. Hij vindt Spoor Oost geen geschikte nieuwe locatie door de voedselveiligheid. "De afbraak van het viaduct van Merksem en de bouw van de tunnel gaan voor veel stof zorgen", vertelt Borremans. "Kramen met eten, zoals smoutebollen, kunnen daar dus niet staan. We gaan nooit toelating krijgen van de voedselinspectie." 

Enkele weken geleden blokkeerden de foorkramers de Singel nog uit protest, omdat ze op de Zuiderdokken willen blijven. Of ze opnieuw actie gaan voeren, is nog niet duidelijk.