U wil Kris Peeters als minister-president

Kris Peeters (CD&V) blijft de grote favoriet om zichzelf op te volgen als Vlaams minister-president. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van VTM NIEUWS, in samenwerking met de krant De Morgen en Le Soir.

Liefst 34% van de ondervraagde Vlamingen vindt dat Peeters aan het hoofd moet blijven van de Vlaamse regering. Op plaats nummer twee staat Bart De Wever (N-VA) met 22%, gevolgd door zijn partijgenoten Geert Bourgeois (6%) en Liesbeth Homans (6%).

Over grenzen heen

Opvallend is dat Peeters niet alleen bij zijn eigen partij, maar ook bij andere stemmers dé topkandidaat is. Bij de Groen-stemmers wil 47% hem voor de job, gevolgd door sp.a-voorzitter Bruno Tobback (31%). Bij N-VA, Open Vld en sp.a staat Peeters op plaats twee, telkens na de eigen partijvoorzitters Bart De Wever, Gwendolyn Rutten en Bruno Tobback.

Enkel bij Vlaams Belang is Peeters wat minder populair, en dat ten voordele van N-VA-kandidaten.

Ook in Wallonië mag de huidige minister-president, in dit geval Rudy Demotte (PS), zichzelf opvolgen. Liefst 27% van de ondervraagde Walen wil hem opnieuw aan het hoofd van de Waalse regering. Op twee staat Benoît Lutgen (18%), gevolgd door Charles Michel (17%).

De Brusselaars zien dan weer het liefst Joëlle Milquet aan het hoofd van hun regering. Negentien procent stemt voor haar. De huidige minister van Binnenlandse Zaken wordt wel op de voet gevolgd door minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (17%).

Di Rupo blijft premier

Er is ook gepeild naar wie onze volgende premier moet worden. Bekeken over heel België wil één op drie (33%) dat Di Rupo (PS) premier blijft. Daarachter vinden we Maggie De Block (22%) en Bart De Wever (21%).

Die laatste is voor de Vlaming wel dé geschikte man voor de job. Maar liefst 33% wil hem als nieuwe premier. Daarna wordt er gedacht aan Kris Peeters (24%) en Elio Di Rupo (21%). Maggie De Block staat bij de Vlaming pas op plaats vier, met 20%.

Maggie populair

Haar grote populariteit heeft ze momenteel dus te danken aan Wallonië. Daar prijkt ze na Elio Di Rupo (51%) op de tweede plaats (27%). De top drie wordt hier vervolledigd door Didier Reynders (15%).