Politie laat ook surfers blazen

Kitesurfers, windsurfers en andere watersporters mogen zich deze zomer aan de kust aan alcohol- en drugscontroles verwachten. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard. De controles zullen op dezelfde manier gebeuren als die op de weg.

Ook vandaag vinden er al controles plaats op het water, maar dan vooral op binnenwateren en bij bestuurders van en motorboot of zeilboot. Maar enkele weken geleden veranderde de regering het zogenaamde Algemeen Politiereglement voor de Scheepvaart op de Binnenwateren en dat maakt het voortaan mogelijk om ook op stranden en in havens watersporters te controleren op drank of drugs.

“Wie betrapt wordt, kan zich aan een gelijkaardige straf verwachten als iemand die op de weg een glaasje teveel op heeft. Dat hangt af van de beoordeling van het parket”, vertelt Jan Garcet, commissaris bij de scheepvaartpolitie.

De controles passen binnen de ‘scheepvaartveilige dagen’ in Koksijde. Daarbij raakte gisteren ook al bekend dat de regels voor kitesurfers strenger worden. Zo mogen ze niet meer op zee als het stormt, op straffe van een fikse boete.