Bourgeois: “Liefst regeren met CD&V”

N-VA-minister Geert Bourgeois zegt dat het nog niet uitgemaakt is wie minister-president van de Vlaamse regering wordt, mocht zijn partij als grootste uit de stembus komen. Wel zei hij dat zijn partij in Vlaanderen hoopt te besturen met CD&V.

De jongste dagen dook vooral de naam van Liesbeth Homans op, als rechtstreekse uitdager van huidig minister-president en CD&V-boegbeeld Kris Peeters. Maar in het verleden had ook Bourgeois al laten verstaan dat hij geen nee zou zeggen mocht hij de kans krijgen. "Liesbeth heeft zich niet expliciet kandidaat gesteld, ze heeft zich willen profileren tegenover de Antwerpse lijsttrekker van CD&V", zegt Bourgeois.

Regeren met CD&V

Wel wil de N-VA de grootste partij worden, de Vlaamse formatie leiden en de minister-president leveren. Maar over wie dat wordt, ligt nog niets vast. Als partners voor N-VA ziet Bourgeois de CD&V. "Wij denken dat we dat het best kunnen doen met CD&V. Open Vld wil immers dat Vlaanderen nog meer bespaart, sp.a en Groen zeggen dan weer 'geen besparingen'. Ik denk dat er meer coherentie kan zijn". Volgens Bourgeois moet CD&V uitmaken of ze wil regeren "als grootste van vier kleintjes" of samen met N-VA. "Je kan daarover niet in het ongewisse blijven".

Federaal wil N-VA blijven gaan voor de socio-economische herstelregering. Ook al kan die volgens Bourgeois "veel minder goed" gaan nu blijkt dat het door de N-VA geprezen confederalisme niet via een wijziging van de grondwet kan worden doorgevoerd. "Je gaat een centrumrechtse meerderheid krijgen in Vlaanderen en een centrumlinkse of zeer linkse meerderheid in Wallonië. Wat betekent dat de blokkering blijft en elke Vlaamse stem weer gedevalueerd wordt".