Stem 2014: uw verkiezingsafspraak

Exact 33 dagen voor de verkiezingen heeft VTM NIEUWS zijn verkiezingsprogrammatie voorgesteld. In aanloop naar de ‘Moeder van alle Verkiezingen’ leidt VTM NIEUWS u door deze belangrijke campagne met een aantal essentiële debatten en programma’s. Ook Paul Jambers werpt een blik op het politieke leven. Een overzicht.

-        Het Nationale Debat: Bart De Wever vs Paul Magnette – 13 mei om 22u45

Magnette en De Wever gingen al één keer in debat voor de krant De Tijd, maar op 13 mei nemen ze het op televisie tegen elkaar op. Het debat zal tegelijkertijd in Vlaanderen en Wallonië te zien zijn, op VTM en RTL-TVI. “Het Nationale Debat wordt uniek”, zegt moderator Stef Wauters. “Het gaat om twee visies op de toekomst van ons land. De vraag is: Hoe moet het verder met België?”

Stef Wauters (VTM) zal samen met Laurent Haulotte (RTL-TVI) Het Nationale Debat modereren.

Het Grote Debat: alle Vlaamse partijkopstukken - 17 mei om 22u30

Op 17 mei, acht dagen voor de verkiezingen, gaan alle Vlaamse partijkopstukken met elkaar in debat bij VTM. Gwendolyn Rutten, Kris Peeters, Bart De Wever, Bruno Tobback, Wouter Van Besien, Gerolf Annemans, Peter Mertens en Jean-Marie Dedecker zullen debatteren over de grote thema’s van deze verkiezingen.

“Tijdens het Grote Debat willen we van alle partijen horen waar ze voor staan”, zegt Stef Wauters. ”Hoe willen zij onze pensioenen betaalbaar houden, de files oplossen, de migratie in goede banen leiden, voor jobs zorgen? Een debat niet over de politiek, maar over de vragen waar de Vlamingen mee zitten.”

-        Het Laatste Debat: 24 mei om 22u45

Op de vooravond van de Moeder der Verkiezingen ontvangt Stef Wauters Maggie De Block, Kris Peeters, Bart De Wever en Bruno Tobback om hen een laatste keer te confronteren met de thema’s waar de Vlamingen wakker van liggen.

“Wie zit nog fris, wie is op van de zenuwen, wie berust en wie is zegezeker? Nergens voel je de spanning meer, dan in het Laatste Debat”, zegt Stef Wauters. Geert Hoste zorgt voor en na Het Laatste Debat voor de komische noot door het debat op zijn eigen gekende manier in te leiden en af te ronden.

-        Politieke studiodebatten in VTM NIEUWS: 4, 11 en 18 mei om 13u

Vanaf 4 mei 2014 ontvangt Dany Verstraeten 3 zondagen lang in VTM NIEUWS van 13u twee politieke zwaargewichten van verschillende partijen voor een debat over de Vlaamse, Europese en federale hangijzers. 3 krachtige, onverknipte debatten die helemaal live worden uitgezonden.

-        De Staat van het land in VTM NIEUWS: 17 tot 24 mei om 19u

Wetstraat-journalist Jan De Meulemeester trekt elke dag met twee politici van een verschillende partij naar een stad of dorp in Vlaanderen om samen met hen van de burgers te horen wat er echt leeft.

In de reportages wordt de Staat van het Land opgemaakt en komen de grote thema’s asiel & migratie, mobiliteit, geld, kinderen, justitie, werk en de toekomst van ons land aan bod.

-        De Grote Peiling

In april nog brengt VTM NIEUWS ‘De Grote Peiling’samen met RTL, Le Soir en De Morgen. En ook in mei is er een nieuwe en meteen laatste Grote Peiling. Met het verdwijnen van de Senaat neemt het belang van de provinciale kieskring opnieuw toe. Daarom zal VTM NIEUWS samen met Het Laatste Nieuws en De Morgen ook elke dag in de verschillende provincies naar de kiesintenties peilen.

      Jambers in de politiek – 19 tot en met 23 mei, om 22u

Voor ‘Jambers in de politiek’ keert Paul Jambers terug op het televisiescherm. De bekende tv-maker brengt verslag uit over de laatste maanden voor de verkiezingen. Hij volgt daarbij Kris Peeters, Bart De Wever, Maggie De Block, Johan Vande Lanotte, Gerolf Annemans en Wouter Van Besien in hun persoonlijke voorbereiding op de verkiezingen.

-        Verkiezingsdag – 25 mei, een hele dag vanop de eerste rij

Op verkiezingsdag mist de kijker geen moment van de verkiezingen bij VTM NIEUWS. Vanaf 9u ’s ochtends is er elk uur een update en vanaf 12u gaat VTM NIEUWS onafgebroken live om alle uitslagen, reacties en analyses meteen mee te geven. Stef Wauters is de centrale host in de VTM NIEUWS-studio in Vilvoorde en Elke Pattyn levert de uitslagen aan, terwijl de andere journalisten reacties sprokkelen in partijhoofdkwartieren en op verkiezingsmeetings.

Dany Verstraeten interviewt op de verkiezingsdag in het Vlaams Parlement vanaf ’s middags politieke en andere gasten en ontvangt er ’s avonds alle kopstukken. Tussen 22.30 en 23.00 is er een extra VTM NIEUWS met een overzicht van de dag.

Ook vtmnieuws.be en de mobiele nieuwsapp brengen de hele dag lang voortdurend het meest recente verkiezingsnieuws en alle uitslagen.

-        The day after – extra nieuwsuitzendingen om 7u, 8u en 9u

De dag na de verkiezingen trapt VTM NIEUWS al af om 7u, met een eerste extra nieuwsuitzending. Ook om 8u en 9u volgen nog extra uitzendingen van VTM NIEUWS.