Benabdelhak snel in geheim uitgeleverd

De Franse drugsbaron Mohamed Benabdelhak werd vrijdag reeds uitgeleverd aan Frankrijk. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Gewapende handlangers van Benabdelhak hadden zondagavond geprobeerd om hem te bevrijden uit de gevangenis van Sint-Gillis. De spectaculaire inval mislukte en Benabdelhak werd nadien overgebracht naar de gevangenis van Brugge. Volgens Het Nieuwsblad en De Standaard werd er ook geblunderd in het dossier, omdat het gevangeniswezen niet de informatie kreeg dat Benabdelhak van plan was te ontsnappen.

Aangehouden

De Fransman werd vrijdagmiddag, onder strenge beveiliging, door speciale eenheden met een gepantserde wagen van de Brugse gevangenis naar de luchthaven van Oostende gereden. Daar werd hij overgedragen aan de Franse gendarmerie. Met een vliegtuig van de Franse civiele bescherming werd de man overgevlogen naar Bordeaux, waar hij 's avonds al ondervraagd en aangehouden werd door een onderzoeksrechter.

10 jaar cel

De drugsbaron had eerder deze week tevergeefs met drie beroepen voor het Hof van Cassatie zijn uitlevering aangevochten. De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling had begin april die drie Europese aanhoudingsbevelen uitvoerbaar verklaard. Eén voor zijn spectaculaire en gewelddadige ontsnapping in 2008, een tweede voor een veroordeling in een drugdossier in 2008 en een derde voor een ander drugdossier in Bordeaux. De man riskeert 10 jaar cel.

Communicatieblunder

Volgens de kranten zouden er voldoende elementen geweest zijn die aantonen dat de Fransman wou ontsnappen. Maar het gevangeniswezen kreeg geen informatie van politie en parket, zo zou blijken uit een reconstructie. Zo werd bijvoorbeeld na de ontdekking van een gsm in zijn cel en na concrete waarschuwingen van Franse speurders een maand eerder weinig tot niets gedaan.