Algemene spoorstaking dreigt

Er dreigt een algemene spoorstaking aan te komen, zo zegt Jean Pierre Goossens, algemeen secretaris bij de socialistische vakbond ACOD Spoor. Er is groeiende ontevredenheid over het personeelstekort bij de spoorwegen.

De stakingsdreiging kwam tot uiting op intern overleg bij de socialistische spoorvakbond. Her en der dreigen blijkbaar spontane acties te ontstaan. Om dat te kanaliseren, bestaat de kans dat een algemene staking wordt georganiseerd. Zeker is dat nog niet. Volgende week is nog overleg gepland met de spoordirectie. Dat overleg wordt afgewacht om al dan niet een stakingsaanzegging in te dienen. Als het effectief tot een staking komt, zou dat "begin mei" gebeuren. De ACOD-topman schat de kans op een staking op 50 procent.

De stakingsdreiging is een gevolg van de ontevredenheid bij de mensen over het personeelstekort, luidt het bij de socialistische spoorvakbond. Dat tekort is er zowel bij de treinbestuurders, de treinbegeleiders als het stationspersoneel. Maar ook de uitspraken over het vele verlof van het spoorpersoneel, met name in het boek van ex-spoorbaas Mark Descheemaecker, is de mensen in het verkeerde keelgat geschoten. "Terwijl het om een compensatie van overuren gaat", aldus Goossens.

Luc Piens van ACV Transcom bevestigt dat er op sommige plaatsen bij het spoor een personeelstekort is. "We hebben de nodige signalen gegeven aan de directie, en die heeft al een eerste voorstel tot personeelsverschuiving gedaan", zegt Piens. Afhankelijk van hoeveel mensen slagen voor een examen, kan daar nog een tweede golf bijkomen. Van staken is op dit moment nog geen sprake voor ACV Transcom.