"Toegangsproef agent te eenvoudig"

De fysieke proef die kandidaat-agenten moeten afleggen, is volgens het ACV te gemakkelijk. "Een moeilijkere én aparte proef voor mannen en vrouwen dringt zich op", zegt de vakbond in Het Nieuwsblad en De Standaard.

Rekruten hebben nu drie minuten en dertig seconden de tijd om een uitgetekend parcours met hindernissen af te leggen. Dat is volgens de bonden veel te gemakkelijk, gezien de beperkte moeilijkheidsgraad. Bij de mannelijke kandidaten slaagt dan ook 97 procent in de proef, bij de vrouwen is dit 65 procent. Wie faalt, moet twee maanden wachten op een nieuwe kans.

Politiebaas Catherine De Bolle kent het probleem en startte al een project om de proef te herbekijken. Volgens de federale politie is nu een grondige analyse aan de gang. Er is nog geen definitieve beslissing genomen over de nieuwe fy­sieke test. Maar het zou niet de bedoeling zijn om het voor vrouwen gemakkelijker te maken, maar wel om de moeilijkheidsgraad voor de mannelijke kandidaat-agenten op te trekken. Er zou een extra uithoudingsproef komen en een aparte test voor mannen en vrouwen lijkt in de maak. ACV'er Jan Adam juicht die pistes toe.