'Confederalisme komt voor separatisme'

Premier Di Rupo antwoordde vandaag een uur lang op vragen via Twitter. Van harde politieke vragen tot vragen over huisdieren, het kwam allemaal aan bod. Vooral de uithaal naar N-VA sprong in het oog. “Het confederalisme is de wachtkamer van het separatisme”, klonk het.

Om twaalf uur stuurde Di Rupo een tweet de wereld in met een foto van zichzelf, achter de computer. “Ik ben er klaar voor.”

De vragen stroomden al snel binnen, met meteen focus op de beleidsvisie van de premier. Een besparingsregering of niet? “Neen”, was Di Rupo duidelijk. De crisis is nog niet volledig verteerd, dus zou het onverstandig zijn om nu verder te besparen, was de uitleg.

En als het over beleid gaat, komt de tegenstelling met de N-VA al snel boven. Inspelend op de ‘Thunderclapactie’ van N-VA werd de vraag ook aan de premier voorgelegd: Kiezen voor een N-VA- of een sp.a-model? “Dat is een karikatuur”, was het antwoord van Di Rupo. Vreest hij de visie van N-VA? “Vooral de recepten in het verleden bewezen hebben dat ze de rijken rijker maken en de armen armer.”

Maar de grootste sneer moest dan nog komen. “Het confederalisme is de wachtkamer van het seperatisme”, klonk het ferm.

Heel wat vragen bleven uiteindelijk onbeantwoord toen de sessie rond 13u20 afliep. Maar de laatste tweet van de premier biedt nieuwe kansen: “Een nieuwe #VraaghetaanElio volgt binnenkort.”