Rusthuizen geven te veel pillen

Meer dan vier op de tien bewoners van de Vlaamse rusthuizen krijgen minstens tien medicijnen op voorschrift. Rapporten van de individuele rusthuizen wijzen op grote verschillen tussen de woonzorgcentra. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad donderdag op basis van de kwaliteitsmetingen in 735 Vlaamse woonzorgcentra die De Standaard kon inkijken en analyseren.

Liefst 44 procent van de bewoners in de Vlaamse woonzorgcentra neemt tien of meer verschillende soorten geneesmiddelen. Een even grote groep krijgt tussen de vijf en de negen medicijnen.

Er blijken grote verschillen te bestaan tussen de Vlaamse rusthuizen. In sommige woonzorgcentra krijgt geen enkele bewoner tien of meer verschillende medicijnen op voorschrift, in andere iedereen.

Volgens Majda Azermai, die aan de faculteit geneeskunde van de UGent het gebruik van geneesmiddelen onder ouderen onderzoekt, is het overmatige gebruik niet zonder risico. "Hoe ouder mensen worden, des te groter is de kans op bijwerkingen. Een groot deel van die pillen doet daardoor meer kwaad dan goed."