Veel kritiek op verbod Ubertaxi's

 

Eurocommissaris voor Digitalisering Neelie Kroes heeft verbaasd gereageerd op het verbod van de rechter over het alternatieve taxibedrijf Uber. Uber werkt met een app waarmee je via je smartphone alternatieve ritten kunt vinden, bij particulieren die zich als chauffeur aanbieden. Gisteren besliste de rechtbank van koophandel dat er zo oneerlijke concurrentie ontstaat voor de officiële taxichauffeurs, Uber werd verboden. Per overtreding geldt er een boete van 10.000 euro. De Brusselse minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) steunt die uitspraak en liet eerder al auto’s van Uber aan de kant halen.

“‘Ik ben totaal verontwaardigd over de beslissing van een rechtbank in Brussel om Uber te bannen en chauffeurs per lift een boete van 10.000 euro op te leggen” tweette Kroes. De Nederlandse politica lanceerde op Twitter ook de nieuwe tag ‘#UberIsWelcome’ om te protesteren tegen het verbod.

Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) is boos op Kroes. “Ik neem dit niet. Het is heel straf dat een commissaris vindt dat de regels niet moeten worden nageleefd. Als ze minister in België was geweest, dan had ze hiervoor ontslag moeten nemen.” Verder zegt de minister dat Brussel nu imagoschade heeft opgelopen door de uitspraken van de eurocommissaris. Grouwels is al sinds het begin tegenstander van het nieuwe taxibedrijf. Ze vindt het niet kunnen dat de chauffeurs geen belastingen betalen. Ook de nodige verzekeringen zijn volgens haar niet in orde.

Uber maakte op zijn beurt bekend dat ze het verbod op alle mogelijke manieren zal aanvechten.

Op Twitter wordt er gelachen met Brussels Minister Grouwels. De hashtag #Grouwelsverbiedt is dan ook een trending topic.