Meer erfenissen naar goed doel

In 2013 is het aantal wilsbeschikkingen dat in België werd opgesteld met 36 procent gestegen en die trend zet zich ook in 2014 voort. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws woensdag. En niet alleen de notarissen varen bij de toegenomen interesse van de Belgen in hun nalatenschap: ook ngo’s en liefdadigheidsorganisaties zien hun inkomsten uit legaten fors stijgen.

"Meer dan ooit zijn mensen bezig met erfenissen", aldus Bart Van Opstal, erevoorzitter van de Koninklijke Federatie van het Belgische Notariaat. Opvallend is dat steeds meer jonge mensen, van dertig tot veertig jaar, een testament willen.

Dat ligt volgens Van Opstal aan de nieuwe manier van samenleven. "Mensen huwen soms meerdere keren en er zijn tegenwoordig heel wat nieuw samengestelde gezinnen. Voor hen is erfenisplanning noodzakelijk", zegt hij. Bovendien zien veel Belgen een testament als een vorm van successieplanning of willen ze hun geliefden beschermen voor na hun overlijden.

Ook het aantal mensen dat hun erfenis aan een goed doel schenkt nam de afgelopen jaren flink toe. Bij de Koning Boudewijnstichting ging het aantal legaten van 27 in 2010 naar 51 in 2013.

En ook bij Testament.be zien ze het aantal kandidaat-erflaters al jaren stijgen. "Dat is voornamelijk te danken aan de babyboomers", zegt woordvoerder Marnix Puype. "Zij gaan nu op pensioen, denken aan hun testament en zijn geëngageerd, in de geest van mei 68 en de hippies."

Volgens Josse Abrahams van de Koning Boudewijnstichting is de stijging ook gevolg van een vermindering van het vertrouwen in de Staat en van het feit dat filantropie vandaag maatschappelijk meer "in the picture" staat. "Al speelt het feit dat legaten aanzienlijk minder belast worden, natuurlijk een niet te onderschatten rol", aldus Bart Van Opstal.