"Politie had weet van ontsnappingsplan"

De ontsnappingspoging in de gevangenis van Sint-Gillis-Waas afgelopen zondag kwam niet helemaal als een verrassing. Agenten hadden enkele weken geleden een ontsnappingsplan gevonden in de cel van topgangster Mohamed Benabdelhak en terug op dezelfde plaats gelegd. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Maar de politievakbonden ontkennen dat. 

De ontsnapping was perfect voorbereid. Zo’n zes gangsters verkleed als agenten ramden met hun bestelwagen tegen de eerste poort van de gevangenis. Eens binnen schoten ze met hun Kalasjnikovs op de portier en op het gevangenispersoneel. Zij konden zich beschermen tegen de kogels. De daders gijzelden ook nog een verpleegster. Daarna moesten ze toch vluchten en vuurden daarbij nog volop op de politie. Even later werden hun vluchtwagens uitgebrand teruggevonden in Ukkel. De daders zelf zijn spoorloos.

'Advocate'

In de zaak is toch één Franse vrouw opgepakt. Ze had zich zondagavond aangemeld als de advocate van de Franse drugsbaron, maar wellicht is ze gewoon een vriendin van de man die hielp bij de ontsnappingspoging.

Terug naar Frankrijk?

Het Hof van Cassatie beslist deze namiddag of Mohamed Benabdelhak aan Frankrijk kan worden uitgeleverd. Verschillende Franse parketten hadden drie Europese aanhoudingsbevelen tegen de man uitgevaardigde en de Brusselse Kamer van Inbeschuldigingstelling had die op 3 april ook uitvoerbaar verklaard. Maar de advocaten van de Benabdelhak gingen daartegen in cassatie.