Aantal bestelwagens in 20 jaar verdubbeld

Er rijden dubbel zoveel bestelwagens op onze wegen als twintig jaar geleden. Dat schrijft De Standaard. Eind vorig jaar stonden 641.000 voertuigen ingeschreven als ‘lichte bedrijfswagens’.

Volgens Johan De Mol, professor van het Instituut voor Duurzame Mobiliteit aan de Universiteit Gent, is er een logische verklaring voor de toename: “Twee bestelwagens met aanhangwagen vervangen al gauw één vrachtwagen, maar dan zonder de snelheidsbegrenzing, zonder de rij- en rusttijden en zonder het speciaal rijbewijs.”

Drie keer zoveel aanhangwagens

Niet alleen de bestelwagens zitten in de lift. Ook het aantal aanhangwagens is enorm gestegen. Tegenover twintig jaar geleden rijden er nu drie keer zoveel voertuigen met een aanhangwagen rond. En dat terwijl het aantal vrachtwagens ongeveer stabiel bleef.

“Meer en meer mensen kopen via het internet en daarvoor zijn bestelwagens nodig, omdat het gaat om kleine pakjes die aan huis worden afgeleverd”, zegt Isabelle De Maegt van transportfederatie Febetra. “Bovendien voeren veel steden en gemeenten beperkingen in voor vrachtwagens, waardoor het aantrekkelijker wordt om te laden en lossen met een bestelwagen.”