1 op de 9 reed te snel in Brussel

Tijdens een grootschalige snelheidscontrole in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, die duurde van vrijdag 7 uur tot zaterdag 19 uur, zijn 14.494 voertuigen gecontroleerd. In totaal werden 1.620 chauffeurs betrapt op overdreven snelheid. Een chauffeur reed 142 km/uur waar 50 km/uur is toegelaten. Dat meldt de politie. De zogenaamde FIPA-actie (Full Integrated Police Action) kaderde binnen de lopende campagne van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het BIVV voor verkeersveiligheid en vooral tegen overdreven snelheid.

Tijdens de actie werden 67 rijbewijzen ingetrokken voor overdreven snelheid. Een tiental mensen reed meer dan het dubbele van de toegelaten snelheid op plaatsen waar 50 km/uur is toegelaten.

Daarnaast werden ook 643 personen gecontroleerd. Van hen bliezen er 30 positief en bleek één onder invloed van drugs. Drie mensen zijn gerechtelijk aangehouden.

De politie onderschepte tijdens de controleactie een voertuig dat geseind stond en gestolen was in Frankrijk. "De bestuurder bleek in het bezit te zijn van verschillende kredietkaarten en identiteitsbewijzen op naam van verschillende personen", klinkt het in een persbericht. "De chauffeur werd van zijn vrijheid beroofd en ter beschikking gesteld van het parket."

Er werd ook een bestuurder van een bulldozer gestopt die al jaren met een rijbewijs B rondrijdt in plaats van een rijbewijs C.

Ongeveer 80 politiemensen namen deel aan de actie. Op vijftien verschillende plaatsen werd gecontroleerd. De zes Brusselse politiezones namen deel aan de actie, net als drie diensten van de federale politie.