België krijgt open vrouwengevangenis

België zal in 2017 voor de eerste keer een zogenaamde "open vrouwengevangenis" krijgen. Dat meldt het Nieuwsblad op Zondag. De open gevangenis voor vrouwen komt in het nieuw te bouwen gevangenisdorp in de Brusselse gemeente Haren. Het gebouw zal plaats bieden aan een zestigtal vrouwelijke gedetineerden.

"Het gebouw komt weliswaar op het terrein te liggen van het grote gevangeniscomplex dat we in Haren gaan bouwen, maar het zal zich niet achter de hoge, betonnen veiligheidsmuur bevinden", zegt Laurent Sempot, woordvoerder van het Gevangeniswezen. De vrouwelijke gevangenen die er terechtkomen, worden uiteraard geselecteerd. "Ze mogen bijvoorbeeld niet als vluchtgevaarlijk worden beschouwd", luidt het.

De bedoeling van de open vrouwengevangenis is de gedetineerden beter voor te bereiden op hun re-integratie in de samenleving. "Ze zullen daarom hun straf of het resterende deel daarvan in een open regime kunnen doorbrengen, waar ze zichzelf moeten organiseren, bijvoorbeeld door samen te koken." De verwachting is dat er in de open gevangenis een groot aantal vrouwelijke gevangenen met jonge kinderen terechtkomt.

"Niet alle vrouwelijke gedetineerden zijn gebaat bij het veiligheidsregime zoals in onze traditionele vrouwengevangenissen in Brugge en Hasselt", zegt minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld). "Het is Kafkaiaans om iedereen zomaar in de gevangenis te steken, je moet straffen op maat."

Open gevangenissen voor mannen bestaan al langer. In Vlaanderen bevinden die zich in Hoogstraten en in Ruiselede.