Sierre: Ouders willen zelf experts inzetten

Veertien ouders van kinderen die omkwamen bij de busramp in Sierre, hebben een forensisch onderzoeksbureau ingeschakeld. Ze willen dat de experts het Zwitserse onderzoek naar de oorzaak van de ramp overdoen. Concreet moeten de experts nagaan of er sprake is van een wanhoopsdaad door de buschauffeur, schrijft Het Nieuwsblad.

De veertien ouders nemen het niet dat de Zwitserse procureur Olivier Elsig het onderzoek zo goed als afgesloten beschouwt. In februari vroegen ze daarom al om een bijkomend onderzoek naar de tweede gsm van de chauffeur. Maar nu gaan ze nog een stap verder: ze roepen de hulp in van het Nederlands onafhankelijk forensisch onderzoeksbureau IFS, dat tot de absolute wereldtop behoort op het vlak van DNA-expertise en kennis van medicatie. Dat schreef de Nederlandse krant De Telegraaf al en werd aan Het Nieuwsblad bevestigd.

De veertien ouders hebben gisteren een brief geschreven aan procureur ­Elsig met het verzoek om bijkomend, onafhankelijk onderzoek te mogen doen.

Het onderzoeksteam wil onder meer DNA-onderzoek doen om de invloed te kunnen inschatten van medicatie die de chauffeur nam. "Op basis van het soort medicatie dat die chauffeur al twee jaar slikte, ben ik er bijna zeker van dat het om een wanhoopsdaad gaat", zegt Selma Eikelenboom van IFS. "Van deze middelen is wetenschappelijk aangetoond dat ze gebruikers tot zelfmoord, extreme agressie en excessief geweld kunnen aanzetten."