Rechter blokkeert reportage Telefacts

Het actualiteitenmagazine Telefacts van VTM NIEUWS mag vanavond een reportage over het gerecht in Veurne niet uitzenden. Het gaat om een reportage over verschillende schandalen bij de rechtbank in Veurne. 

Een deurwaarder heeft de beslissing van de rechtbank in Brussel betekend bij algemeen hoofdredacteur Kris Hoflack. Een rechter van Veurne die intussen met pensioen is, had een eenzijdig verzoekschrift ingediend om de uitzending van Telefacts te verbieden. Als VTM de reportage toch uitzendt, riskeert de zender een dwangsom van 200.000 euro.

"Nog nooit meegemaakt"

Algemeen hoofdredacteur Kris Hoflack: “Ik betreur dat dit uitzendverbod er gekomen is op basis van een eenzijdig verzoekschrift, want dat betekent dat de rechter VTM NIEUWS in deze zelfs niet heeft gehoord. Wij beraden ons nog over verdere juridische stappen. Maar ik protesteer nu al met klem tegen deze vorm van censuur. Ik heb een dergelijke maatregel in mijn 25-jarige journalistieke loopbaan nog nooit meegemaakt. Dat met een eenzijdig verzoekschrift een reportage waarin alle regels werden gerespecteerd kan verboden worden, is zeer triest voor de persvrijheid. Dat dit verzoekschrift zo kort voor de uitzending wordt betekend en dat de gevorderde dwangsom zo omvangrijk is, is bovendien een vorm van druk waarbij in het licht van de persvrijheid vele vragen kunnen gesteld worden.”

“Het is zeer uitzonderlijk dat een rechter verbiedt om een reportage uit te zenden”, zegt ook reportagemaker Faroek Özgünes. “Het uitzendverbod is er gekomen met een eenzijdig verzoekschrift. Dat betekent dat de rechter maar naar één partij heeft geluisterd. Wij zijn daar niet in gehoord.”

De reportage in kwestie ging over de rechtbank van Veurne. “Die is de voorbije maanden verschillende keren in de actualiteit geweest door verschillende schandalen”, zegt Özgünes. “Ik heb met een aantal mensen gepraat daarover. Meer in detail mag ik niet gaan, gelet op die dwangsom van 200.000 euro.”

 

Bekijk ook de reactie van Faroek Özgünes in het VTM NIEUWS: