Lossen omgedraaide pijlen de files op?

Het Agentschap voor Wegen en Verkeer gaat na of de files afnemen als de pijlen op de blauwe borden boven de autosnelwegen omgedraaid worden. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Nu wijzen alle pijlen naar beneden (zie foto links). Pijlen die naar boven wijzen zouden automobilisten een natuurlijkere indruk geven.

Op de ring in Antwerpen en op de A12 in Wilrijk lopen proefprojecten met pijlen die naar boven wijzen. Dat kwam er na een studie in Nederland (zie foto rechts). Daar is aangetoond dat automobilisten minder vertragen en de files een half uur minder lang duren. “De weggebruiker voelt zich beter geïnformeerd en omhoog wijzende pijlen sluiten beter aan bij de routeweergave van gps-toestellen in auto’s”, zegt Esther de Graaf van Rijkswaterstaat, de Nederlandse instantie die het onderzoek uitvoerde.  

"We kunnen alleen maar hopen dat we ook in Vlaanderen dezelfde positieve vaststellingen als in Nederland zullen doen”, zegt Ilse Luypaerts van Wegen en Verkeer. “Als dat zo is, zullen mogelijk ook hier alle borden veranderd worden."