De Crem mag geen nieuwe jeeps kopen

Minister van Defensie Pieter De Crem mag geen gepantserde jeeps kopen. De beslissing wordt doorgeschoven naar de volgende regering. Defensie moet ook 8 procent besparen op de trainingskredieten bij land-, lucht- en zeemacht. Dat schrijven Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen op basis van het antwoord van De Crem op een vraag van Karolien Grosemans (N-VA).

De minister is volgens de kranten hoegenaamd niet opgezet met de zoveelste besparing bij Defensie. Ook de legertop voelt zich uitgelachen door de regering. In de periode 2012-2014 moest Defensie 382 miljoen euro besparen. Pieter De Crem wilde eerst 120, daarna 111 en nu nog 97 gepantserde jeeps kopen voor 30 miljoen euro. Die zijn nodig omdat de huidige legerjeeps al meer dan 30 jaar oud zijn en niet gepantserd zijn, vooral een probleem bij buitenlandse missies. Na de moord op tien Belgische para's in 1994 in Rwanda werd er al gevraagd naar gepantserde jeeps.

Minstens even dramatisch is dat het leger nu ook moet besparen op de trainingsprogramma's. Volgens Karolien Grosemans snijdt dat in de paraatheid van het leger en vermindert het de veiligheid van onze militairen op het terrein.

Besparing brengt soldaten in gevaar

De vakbonden zijn niet te spreken over de besparingen. “De veiligheid van onze soldaten is in gevaar”, zeggen de vakbonden van defensie, omdat de regering te veel bespaart op het leger.