"Kabinet Di Rupo laks met geheime info"

Pascal Petry, de veiligheidsexpert van premier Elio Di Rupo springt nonchalant om met geheime informatie van de militaire inlichtingendienst ADIV. Dat vindt ADIV-topman Eddy Testelmans. Hij schrijft dat in een officiële brief, waar N-VA-kamerlid Theo Francken de hand op kon leggen. Het nieuws staat vandaag in de De Standaard.

Als de kabinetten en de inlichtingendiensten geheime informatie willen uitwisselen, gebeurt dat via gecodeerde boodschappen en een speciaal beveiligd systeem. Ook op het kabinet van de eerste minister staat zo’n systeem. Het is zijn veiligheidsadviseur, Pascal Petry, die er toegang tot heeft. Maar volgens ADIV springt Petry er niet altijd even professioneel mee om.

De militaire inlichtingendienst wijst erop dat het systeem moeilijk toegankelijk is, door werken in de Wetstraat 16, maar het is wel volledig operationeel. Toch wordt het zo goed als nooit gebruikt, en loopt de mailbox met geclassificeerde informatie geregeld vol omdat de berichten niet worden gelezen. Door het probleem moest ADIV voor de voorbereiding van het bezoek van onze premier aan Libanon andere manieren vinden om gevoelige informatie over te maken.

Volgens het kabinet van premier Di Rupo gaat het louter om een technisch probleem. Veiligheidsadviseur Pascal Petry werd onlangs gepromoveerd tot nummer twee van de Staatsveiligheid.