De Croo haalt uit naar De Wever

In de aanloop naar de verkiezingen lijkt het wel of alles weer rond de PS en N-VA zal draaien, de andere partijen lijken overbodig. “Het doet me denken aan de vorige verkiezingen en roept weer een beeld van totale blokkering op. Dat moeten we vermijden.”

Zijn die partijen dan niet incontournable? “Dat zullen we nog zien. Deze partijen bewijzen dat ze niet samen kunnen werken, terwijl net dat nodig is om ergens te komen.”

Voor Bart De Wever is De Croo bijzonder hard, vooral als het over de kritiek van De Wever gaat op het begrotingsbeleid van de regering. De Wever had tijdens het debat met Paul Magnette de uitspraak gedaan: "Show me the money", over de 22 miljoen euro besparingen die doorgevoerd zijn. “De Wever vraagt zich af waar het geld naar toe is. Ik zal u zeggen waar het is. De uitgaven van de pensioenen steeg de afgelopen drie jaar met zes miljard euro. De uitgaven van de gezondheidszorg met twee miljard. We hebben een lastenverlaging gedaan van een miljard euro. Het geld is bij de mensen terechtgekomen. Om dat te verwezenlijken, hebben we 22 miljard bespaard."

"Voor iemand met tien jaar ervaring als partijvoorzitter is dat onbegrijpelijk. Ofwel liegt hij de mensen iets voor, ofwel weet hij het zelf niet hoe een begroting werkt. Ik weet niet wat het ergste is." maakt De Croo zijn ongenoegen duidelijk.

De Wever herhaalt: "Show me the money"

Bart De Wever is niet onder de indruk van de uitleg van De Croo over de besparingen van de federale regering. Volgens De Wever gaat het om fantoombesparingen en zijn de toegenomen uitgaven van de overheid gefinancierd met nieuwe belastingen. "Buiten veel mist gespuid, heeft De Croo juist niets aangetoond. Opnieuw: 'Show me the money'. Het begrotingstekort ging van 13 miljard euro naar 9 miljard euro. Toch wordt er geschermd met 22 miljard euro besparingen. Hoe kan je dat in godsnaam verklaren?", zegt De Wever in een mededeling.  "Over een ding heeft De Croo gelijk. De uitgaven zijn inderdaad nog toegenomen: onder de hele legislatuur met 0,6% bbp. Dat zeg ik niet, dat zegt de Europese Commissie. En dat staat in schril contrast met de rest van Europa. De 28 lidstaten verlaagden namelijk gemiddeld hun uitgaven met 0,5% bbp", gaat De Wever verder. Volgens de N-VA-voorzitter heeft de regering de extra uitgaven gedekt met extra belastingen. "Niet met elders te besparen. Wel door een belastingtsunami die de overheidsinkomsten naar ongeziene hoogtes stuwde".