Zestig jobs bedreigd bij Lanxess

Bij Lanxess in Zwijndrecht heeft de directie bekendgemaakt dat het twee zogenaamde pilootfabrieken wil sluiten om besparingsredenen. De herstructurering zou volgens de directie kunnen verlopen zonder naakte ontslagen, maar met een swt-regeling, het vroegere brugpensioen.

Er verdwijnen mogelijk 60 arbeidsplaatsen, inclusief ontslagen uit een eerdere reorganisatie in oktober vorig jaar. De pilootfabrieken testen hoe energie van de butylrubberproductie gerecupereerd kan worden. "De projecten in die fabrieken hebben twee jaar proefgedraaid en waren succesvol, maar ze zijn niet langer nodig en ze worden in de mottenballen gestopt", aldus de woordvoerder van Lanxess. Het bedrijf staat volgens de woordvoerder ook onder economische druk. "De butylrubberbusiness doet het niet goed. De verkoop ligt nu lager dan 20 jaar geleden. Er is een wereldwijd besparingsprogramma dat we moeten volgen om onze concurrentiepositie te verbeteren."

Volgens Van Wassenhove voorziet men voor de 60 bedreigde arbeidsplaatsen geen naakte ontslagen. "We kunnen dit wellicht helemaal opvangen op basis van het swt-stelsel. Voor een van de twee pilootfabrieken was al gepland om die tegen eind mei te sluiten. Daar werken we met 25 tijdelijke contracten tot mei", zegt Van Wassenhove. Bij Lanxess zijn momenteel 425 personen aan de slag.