Wesphael mogelijk vandaag vrij na fout

Het is mogelijk dat de Waalse politicus Bernard Wesphael vandaag de gevangenis mag verlaten. Zijn advocaat heeft in ieder geval opnieuw de vrijlating aangevraagd. Wesphael zit sinds november in de cel op verdenking van de moord op zijn echtgenote Véronique Pirotton, maar een toxicologische tegenexpertise en een schrijffout lijken hem nu vrij te pleiten. 

De raadkamer in Brugge behandelt vandaag het aanhoudingsmandaat tegen Wesphael. Véronique Pirotton werd in november dood teruggevonden in de badkamer van hun hotel in Oostende. Bloedonderzoek sprak de verklaring van Wesphael tegen. Hij zei dat het om zelfdoding ging, maar er waren te veel sporen van geweld.

In het bloed van Pirotton werd sporen van slaapmiddelen gevonden, maar die dosis was te laag om levensbedreigend te zijn. Het bloedonderzoek is nu herbekeken door een team van drie andere experts en die vonden een schrijffout. “Men heeft liter en milliliter met elkaar verward, alles moet dus met duizend vermenigvuldigd worden”, zegt de advocaat.

Het strafonderzoek tegen de politicus is zo goed als afgerond. Als hij vandaag vrij komt, wordt hij wellicht doorverwezen naar assisen. Het proces zal dan plaatsvinden in het Waalse Bergen.