De Wever en Magnette in de clinch

N-VA-voorzitter Bart De Wever en zijn collega van de PS, Paul Magnette, zijn donderdagavond voor het eerst met elkaar in debat gegaan. Ze discussieerden op uitnodiging van de kranten DeTijd en L'Echo over financiële en economische thema's.

De Wever, die voor het eerst in deze campagne aan een echt verkiezingsdebat deelnam, maakte meteen duidelijk wat hij van het PS-programma vindt: “Ik word triest van het 498 pagina’s tellende verkiezingsprogramma van de PS, waar niets instaat over het budget of de loonkosten.”

PS-voorzitter Magnette riposteerde met te zeggen dat de PS tenminste een programma heeft dat "vóór" mensen en dingen is. "Wij hebben de N-VA niet nodig. Bart De Wever kan niet één zin zeggen zonder de PS te vermelden."

Confederalisme

Bart De Wever schoof het confederalisme naar voren, maar daar moest Magnette niet van weten. “Ik ga niet onderhandelen over het confederalisme”, was de PS-voorzitter duidelijk. “Wij laten de vraag om confederalisme nooit vallen”, bleef De Wever bij zijn standpunt.

Al zei de N-VA-voorzitter wel dat hij in een centrum-rechtse regering wil stappen zonder de PS.  “Ik wil absoluut in een federale regering stappen. Maar liever niet met de PS”, zei De Wever. Zowel De Wever en Magnette drukten wel de hoop uit dat er snel een nieuwe regering gevormd wordt na de verkiezingen.

Opvallend was nog dat Paul Magnette geen probleem maakt van een nieuwe Vlaamse minderheid in de volgende federale regering. “Zo lang er maar een federale meerderheid is.”

Bekijk ook: