Roamingkosten verdwijnen eind 2015

Vanaf eind 2015 zal je in het buitenland geen cent meer moeten betalen om mobiel te bellen dan thuis. Dat is vandaag door het Europese parlement beslist. Wanneer je vandaag belt of surft in het buitenland, betaal je een hoger tarief, het zogenaamde roamingtarief. Tegen december volgend jaar is dat verleden tijd.

Het is Europees commissaris voor Digitale Agenda Neelie Kroes die de telecomwetgeving ontworpen heeft. Zij heeft van de afschaffing van de hogere tarieven in het buitenland een strijdpunt gemaakt. "Met deze instemming speelt de EU in op de behoeften van de burgers. En daar draait de EU om: het verwijderen van belemmeringen om het leven makkelijker en minder duur te maken”, legt sp.a-europarlementslid Kathleen Van Brempt uit.

 De goedkeuring door de lidstaten wordt over de verkiezingen van mei heen getild. Naar alle verwachting zal er tegen eind dit jaar een akkoord gevonden worden.

Het parlement stemde ook voor de handhaving van de netneutraliteit. Daardoor moeten internetproviders alle data gelijk behandelen, en kunnen ze bedrijven geen voorrang geven op het internet. "Netneutraliteit is als het ware de antidiscriminatiewet voor dataverkeer", legt Van Brempt uit. "Zonder netneutraliteit ontstaat het risico dat derden bepalen welke informatie de bevolking wel of niet bereikt. Dat zou onaanvaardbaar zijn voor een Unie die haar burgers een vrij recht op informatie garandeert."