Mayeur verbiedt VB-meeting, partij boos

Het Vlaams Belang is kwaad op Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS), omdat die de verkiezingsmeeting van de Brusselse VB-afdeling morgenavond wil verbieden. Het Brusselse Vlaams Belang wilt samenkomen in het Theater Vaudeville, in de chique Koninginnegalerij. Mayeur vreest voor problemen voor de openbare orde, omdat er tegenbetogingen zijn aangekondigd.

Toen Vlaams Belang vernam dat er tegenbetogingen aangekondigd zijn tijdens hun meeting, stuurde de partij een brief naar de burgemeester. Daarin vroegen ze om de vrede en de veiligheid inde Koninginnegalerij te garanderen. Brussels VB-voorzitter wees in de brief ook op de vrijheid van vergaderen en op het feit dat het om een privé-manifestatie gaat op privédomein.

Mayeur kondigde daarop maandag op de gemeenteraad aan dat hij de uitbater van de zaal gevraagd had om het theater niet aan het Vlaams Belang te verhuren. Indien die daar niet zou op ingaan, zou hij de manifestatie verbieden wegens problemen voor de openbare orde.

Maar dat vindt het Belang geen steekhoudend argument, “want dan zou er ook geen enkele Europese top kunnen doorgaan.” De uitbater van de zaal heeft het Belang verzekerd dat hij niet zal ingaan op de vraag van de burgemeester, maar de partij heeft alvast een alternatief achter de hand.