Zondag: De beloften van de Wetstraat

Met nog zeven weken tot de verkiezingen is het ook voor de politici aftellen geblazen. Op vtmnieuws.be houden zeven politieke nieuwkomers 49 dagen lang een videodagboek bij over hun eerste grote verkiezingscampagne. Vanaf zondag 6 april, elke dag op vtmnieuws.be: De Beloften van Wetstraat.

Maandag – Tom Van Grieken (Vlaams Belang): 27 jaar, gemeenteraadslid in Mortsel en al elf jaar lid van de partij. Sinds twee jaar actief als voorzitter van Vlaams Belang Jongeren. Op 25 mei voert hij voor het eerst campagne bij nationale verkiezingen, waarbij het doel duidelijk is: “We moeten niet flauw doen, ik wil verkozen worden. Ik wil de belangen van de partij met passie en vuur in het Vlaams Parlement verdedigen.” Met de tweede plaats in de provincie Antwerpen is dat realistisch, al zal veel afhangen van hoe Vlaams Belang stand kan houden.

Van Grieken liet eerder dit jaar van zich spreken, toen hij een verkiezingsaffiche van Kris Peeters parodieerde in de huisstijl van zijn partij.

 

Dinsdag – Felix De Clerck (CD&V): Zoon van Stefaan De Clerck, kent het klappen van de politieke zweep dus enigszins. Toch mag deze dertigjarige Kortrijkzaan als een kleine verrassing gelden op de lijst. Drie jaar geleden organiseerde hij nog de 'Shame'-betoging. Daarmee kreeg hij 40.000 mensen op straat tegen de politieke impasse en bezette hij mee de PS- en N-VA-hoofdkwartieren.

De Clerck geldt sindsdien als een rebel, die vooral sympathie lijkt te hebben voor linkse bewegingen. Maar de plaats van lijstduwer in West-Vlaanderen kon hem toch overtuigen om voor CD&V te kiezen. Mogelijk levert het hem een plaats op, “al zal daar een mirakel voor nodig zijn”, aldus De Clerck zelf. “Maar als goede tjeef geloof ik in mirakels.”

 

Woensdag – An Moerenhout (Groen): Verdiende haar sporen bij Groen als woordvoerster voor de fractie in het Vlaams Parlement. Op 25 mei ruilt ze haar plek achter de schermen in voor een rol op de voorgrond, met een tweede plaats voor het Vlaams Parlement in Vlaams-Brabant. Een kleine stap, zegt ze zelf: “Ik heb al jaren ervaring in het Vlaams Parlement als persverantwoordelijke dus ook veel dossierkennis.”

Moerenhout, zelf afkomstig uit de Vlaamse rand rond Brussel, heeft zich doorheen de jaren gespecialiseerd in diversiteit en integratie.

 

Donderdag – Francesco Vanderjeugd (Open Vld): Deze kapper werd twee jaar geleden op 24-jarige leeftijd burgemeester van Staden en deed op lokaal vlak dus al heel wat politieke ervaring op. Nu zet hij de stap naar het nationale niveau, op 25 mei krijgt hij de derde plaats op de lijst voor het Vlaams Parlement in West-Vlaanderen.

De jongste burgemeester dus, maar dat vindt hij zelf geen obstakel: “Ik denk dat je aan politiek moet doen als je nog vol vuur en engagement zit. Op politiek staat geen leeftijd, het is hoe je ermee omgaat.”

 

Vrijdag – Jos D’Haese (PvdA+): Met 21 jaar op de teller is deze student Geneeskunde de jongste van de beloften en meteen ook de jongste lijsttrekker bij de komende verkiezingen. D’Haese trekt in Antwerpen de lijst voor het Vlaams Parlement.

Als zoon van Mie Branders, Antwerps gemeenteraadslid voor PvdA+, kreeg hij de politieke microbe thuis ingelepeld. Is ook Antwerps voorzitter van Comac, de jongerenafdeling van de PvdA+ en kan het jongste parlementslid ooit worden, “maar het absolute doel is Peter Mertens in het parlement krijgen”, aldus D’haese.

 

Zaterdag – Sam Van de Putte (sp.a): Heeft zijn sporen al ruim verdiend op lokaal vlak. In de Aalsterse politiek is Sam Van de Putte al jaren actief en dus heeft hij ook de woelige maanden in de stad vanop de eerste rij meegemaakt. Van de Putte bleef na de breuk in de lokale afdeling over bij sp.a Aalst en mag nu de overstap maken naar het nationale niveau. Op 25 mei staat hij op de eerste opvolgersplaats op de federale Kamerlijst.

Een niet rechtstreeks verkiesbare plaats dus, maar voor Van de Putte is de score van de partij belangrijker. “Al zou een goeie persoonlijke score toch mooi meegenomen zijn”, voegt hij eraan toe.

 

Zondag – Peter De Roover (N-VA): Al 25 jaar een drijvende kracht bij de Vlaamse Volksbeweging, waar hij ook erevoorzitter is, en al meer dan dertig jaar actief als leraar. Maar nu is deze 51-jarige opiniemaker weer “piepjong”, om het met zijn eigen woorden te zeggen.

Hij laat het onderwijs met enige spijt in het hart achter zich, maar het is tijd voor een nieuw hoofdstuk en “een mens is nooit te oud om gekke dingen te doen”, zo zegt De Roover zelf. Met een derde plaats op de Antwerpse Kamerlijst krijgt hij meteen een mooie plaats, maar de strijd wordt lang: “2014 wordt een zeer belangrijk jaar voor N-VA. Het wordt een verhaal van één tegen allen.”