25 jaar cel voor Davy Simons

Davy Simons heeft 25 jaar cel gekregen voor de poging tot moord op zijn ex Didi Swiers. Dat hebben het hof en de assisenjury in Tongeren vanmiddag beslist. Simons was gisteravond al schuldig bevonden aan de moordpoging. Hij riskeerde maximaal 30 jaar opsluiting. De openbaar aanklager had daar ook om gevraagd, omdat hij geen verzachtende omstandigheden zag. De beraadslaging over zijn straf nam een drietal uren in beslag.

"De feiten zijn uitermate zwaarwichtig", klonk het bij de voorlezing van het arrest. "Hij heeft haar willen executeren vanuit de verwrongen opvatting dat hij haar als zijn eigendom zag. Hij heeft de feiten beredeneerd, kil, weloverwogen en kalm gepleegd, tegen een weerloos slachtoffer. Het slachtoffer zal levenslang ernstig lichamelijk en geestelijk beperkt blijven. Vanuit psychiatrisch oogpunt is hij zeer strikt in zijn opvattingen en zeer bezitterig in een relatie. Zijn persoonlijkheid is in zijn opgroeien gehavend geworden, onder meer door affectieve verwaarlozing. Op de zitting heeft hij meerdere keren spijt betuigd, zonder dat het om doorleefde spijt ging."

Op 23 juli 2012 schoot de toen 24-jarige Simons schoot zijn ex (toen 19) met drie kogels neer aan een interimkantoor in Hasselt, waar zij net buiten gestapt was. Een kogel trof haar in de rug, waarna hij vanop korte afstand twee kogels in haar hoofd schoot. Het meisje overleefde op miraculeuze wijze de moordaanslag, maar moet met ernstige beperkingen door het leven. Simons stond naast moordpoging ook terecht voor de tenlasteleggingen slagen en bedreigingen, maar daar werd hij niet schuldig aan verklaard. Simons kon het niet verkroppen dat de vijf jaar jongere Didi Swiers de relatie had stopgezet en een nieuwe vriend had.