O.M. wil 30 jaar cel voor Davy Simons

In Tongeren is vandaag de laatste fase ingegaan van het proces tegen Davy Simons: de debatten over de strafmaat. De openbare aanklager vraagt de maximumstraf van dertig jaar gevangenis voor de 25-jarige Simons, omdat hij geen enkele verzachtende omstandigheid ziet: "Ik vind Davy Simons een levensgevaarlijke man. Hij doet aan schuldverschuiving en beseft nog altijd niet wat hij heeft aangericht. Hier in de assisenzaal heeft gedurende het hele proces een ijspegel gezeten.”

Openbaar aanklager Boyen vraagt 30 jaar opsluiting omwille van de laffe verrassingsaanval die Swiers bij wonder overleefde, het onnoemelijk leed, zijn zeer gebrekkig schuldinzicht, zijn gevaarlijk persoonlijkheid en een duidelijk risico op herhaling als Simons in soortgelijke situaties terechtkomt in een relatie.

In de feiten, waarbij Simons op 23 juli 2012 zijn 19-jarige ex-vriendin Didi Swiers neerschoot op de Genkersteenweg in Hasselt, ziet aanklager Boyen helemaal geen verzachtende omstandigheid. "Ge kunt flauwe kul vertellen vanachter uw computer en op het internet, maar gij gaat het wel effectief uitvoeren. Simons had zichzelf een 'License to kill' gegeven. Zijn eigendom had het contract verbroken en daarom moest ze eraan volgens hem, maar ik zie geen reden waarom een negentienjarig meisje nu echt dood moest. Ok, welke negentienjarige loopt er niet graag mooi bij en is misschien wat materialistisch. So what? Ik zie in de persoon van Didi geen verzachtende omstandigheid," ging Boyen verder.

De verlatingsangst van Simons na de scheiding van zijn ouders kan zijn gedrag enigszins verklaren maar is geen verzachtende omstandigheid volgens Boyen. "Ik ben het volstrekt oneens met het verslag van de psychiaters. Hier ligt minstens een onvolledig psychiatrisch verslag voor", aldus Boyen, waarbij hij opnieuw de slechte betaling van gerechtsdeskundigen aankaart. "Als die psychiaters hem gedurende zeven dagen hier hadden kunnen gadeslaan, dan hadden ze een ander beeld van hem. We hebben bij hem woorden van spijt gehoord, maar geen spijt gezien. Hij beseft niet wat hij heeft aangericht. Hij kijkt niet in de spiegel, maar schuift zijn schuld af op anderen. Gij hebt dat meisje levenslang gehandicapt gemaakt, maar dat beseft gij niet", besluit Boyen.

Bekijk ook: