120.000 ton voedsel per jaar vuilbak in

Alle huishoudens in Vlaanderen gooien samen naar schatting elk jaar 120.000 ton voedsel weg. Om die verspilling terug te dringen, hebben verschillende organisaties uit de voedselsector samen met de Vlaamse regering een engagementsverklaring ondertekend. Ze gaan onder meer de consument beter sensibiliseren en voedseloverschotten een sociale bestemming geven.

300 euro per jaar

Hoewel een op de acht mensen in de wereld honger lijdt, gaat naar schatting een derde van al het geproduceerde voedsel verloren. Ook in Vlaanderen gooit elke persoon per jaar gemiddeld tussen de 13 en de 23 kg bruikbaar voedsel weg. Een gezin van vier gooit dus elk jaar meer dan 300 euro in de vuilnisbak.

Om voedselverlies verder tegen te gaan, gaan de landbouwsector (Boerenbond), de voedingsindustrie (Fevia), de distributiesector (Comeos), de cateringsector (UBC), de horeca (Horeca Vlaanderen) en de verbruikersorganisaties (OIVO) samenwerken.

Actie ondernemen

Samen met Vlaams minister-president Kris Peeters tekenden deze koepelorganisaties maandag een verklaring waarin ze zich engageren om verdere concrete acties te ondernemen. Ze spelen daarmee in op de toegenomen aandacht voor de thematiek van voedselverlies. De Europese Commissie werkt momenteel aan een mededeling over duurzaam voedsel, waarin de preventie van voedselverlies een belangrijke rol speelt.

Dinsdag organiseren middenveldorganisaties in Brussel een evenement waarbij ze 5.000 burgers een gratis lunch aanbieden, gemaakt van producten die anders verloren zouden gaan.